A szennyezett ételek elfogyasztásával a gyermekek, várandós nők és az idősek jobban ki vannak téve súlyos egészségi hatásoknak. Alapvető lépések betartásával csökkenthető, elkerülhető a kórokozók élelmiszeren való megtelepedése, az élelmiszer eredetű betegségek kialakulása.

 

Néhány alapvető lépés

 

1. Moss kezet szappannal és meleg vízzel legalább 20 másodpercig wc-használat, háziállattal, élelmiszerrel való érintkezés és gyermek pelenkázása után.

2. Tartsd a nyers élelmiszereket és a kész ételeket külön. A főzés, felhasználás során mosogatás nélkül soha ne helyezd a kész ételt ugyanarra a vágódeszkára, edénybe, amelyet a nyers ételnél is használtál.

3. Főzd meg, süsd át a húsokat, ne legyenek félig nyersek. Ne fogyassz nyers, vagy félig nyers tojást, sütésnél ne “nyald le a kanalat” (gyermek se). Ne fogyassz nyers tejet, tejterméket, pasztörizáltat vásárolj, vagy a tejet forrald fel. Csak alaposan megmosott friss gyümölcsből, zöldségből préselt levet fogyassz.

4. A romlandó élelmiszereket ne tárold hosszabb ideig szobahőmérsékleten, minél előbb, lehetőleg 2 órán belül tedd hűtőbe. Ha az élelmiszer szaga, íze, állaga alapján kétségeid vannak, dobd ki.

5. Ne tárold a maradékot 2-3 napnál tovább a hűtőben, későbbi fogyasztáshoz, felhasználáshoz azonnal fagyaszd le.

6. Ne zsúfold tele a hűtőt, különben akadályozza a hideg levegő szabad áramlását.

7. Utazásnál a hideg ételeket tartsd hidegen hűtőtáskában, hűtődobozban. A meleg ételeket szigetelt tartályban, minél melegebben, forrón.

A kórokozók a nyári melegben gyorsabban megtelepszenek és szaporodnak, otthoni környezetben könnyebb betartani minden kezelési és tárolási lépést, üdülésnél, vendéglátóhelyen való étkezésnél kerülni kell a nem megfelelően tárolt (pl. svédasztalon hosszú ideig tárolt), nem megfelelően kezelt, félig nyers ételek fogyasztását. Küld vissza a “félig kész”  ételt és ne fogyassz “kétes” helyeken.

Formáld az oldalt saját igényeid szerint és oszd meg másokkal is!
Kategória: Élelmiszerbiztonság

Hozzászólás


Fényképes receptkereső

  • Kismama receptek
  • Szoptatós receptek
  • Baba receptek
  • Családi receptek

Friss receptek

Puha mézeskalács figura

Bejegyezve: 2012. dec. 22.

0 hozzászólás

Sárgabarackos pite

Bejegyezve: 2012. aug. 8.

0 hozzászólás

Rakott karfiol sonkával

Bejegyezve: 2012. aug. 3.

2 hozzászólás

Legutóbbi cikkek

A-vitamin

Bejegyezve: 2012. Júl. 1.

0 hozzászólás