Az A-vitamin fontos szerepet játszik a látás folyamatában, a csontok a fogak normál fejlődésében, az egészséges bőr és nyálkahártyák fenntartásában, antidoxáns hatása miatt a védi a szervezetet egyes fertőzések ellen, csökkenti a rák egyes fajtáinak a kockázatát.

A vitamin az állati eredetű  (Retinol) és a növényi eredetű (béta-karotin) élelmiszerekben egyaránt előfordul. A béta-karotin egy elővitamin, amiből a szervezetbe jutva Retinol képződik, előnye, hogy a kevésbé lehet túladagolni, mint a Retinol formájában bejuttatott vitamint.

A béta-karotin nagyobb mennyiségben a sárga, narancsszínű és sötétzöld színű zöldségekben, gyümölcsökben található meg.

Ilyenek a sárgarépa, sütőtök, zöldpaprika, pirospaprika, paradicsom, fejes saláta, spenót, brokkoli, kelkáposzta, zöldborsó, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, avokádó.

Megtalálható a virágporban, a mézben, a méhpempőben és a növényi olajból készült margarinban.

Az állati eredetű Retinol fő forrása a belsőségek (máj, vese, szív, tüdő), tej, vaj, sajt, tengeri halak, csukamájolaj, tojássárgája, bárányhús, birkahús.

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, a felesleg a májban elraktározódik,  megfelelő táplálkozás mellett akár 1-2 évre elegendő mennyiség is. A felszívódásához kevés olaj vagy zsiradék szükséges.

A szervezet napi szükségletét  RE (retinol ekvivalens) egységben mérik. 1 RE megfelel 0,001 mg retinolnak, vagy 0,006 mg β-karotinnak (béta-karotin), vagy 3,33 nemzetközi egységnek (NE vagy másképpen UI). Időnként mikrogrammban (μg) kifejezett értékkel is találkozunk és 1000 μg megfelel 1 mg-nak (milligramm).

A-vitamin  ajánlott napi mennyiségek:

  • felnőtt férfi: 0,9 mg
  • felnőtt nő:  0,7 mg
  • terhes nő: 0,8 mg
  • gyermek: 0,7-0,96 mg,
  • csecsemő: 0,61 mg.

Néhány élelmiszer  vitamin tartalma:

1.) 100 g élelmiszer/mg retinol egységben:

  • margarinféleségek: 0,25-0,65 mg,
  • máj: 1,50-1,60 mg
  • szív, vese: 0,005-0,50 mg,
  • halak: 0,01-0,06 mg,
  • tej: 0,03-0,10 mg,
  • zsíros sajtok: 0,30 mg,
  • vaj: 0,7 mg,
  • tojás: 0,35-0,60 mg.

2.) 100 g élelmiszer/mg béta-karotin egysében:

  • sárgarépa 12 mg,
  • paraj 4 mg,
  • sóska 4,5 mg,
  • sütőtök 3,1 mg,
  • kajszibarack 1,8 mg.

Magzatvédő vitaminok:

  • Elevit filmtabletta: 3.600 NE A vitamin/1 db filmtabletta,
  • Gravida: 2.000 NE A vitamin és 2.000 NE béta-karotin / 1 db filmtabletta,

Egy átlagos felnőtt esetében a napi 1,5 mg-ot meghaladó bevitel nem ajánlott, mert növeli a csontritkulás esélyét. A túladagolás további hatásai lehetnek máj toxicitás, száraz bőr, hajhullás, kóros élettani fejlődés és ez utóbbi miatt a kismamáknak a maximális napi bevitelre különösen oda kell figyelniük, ami ne haladja meg az 1,5 mg-ot (5.000 NE), ügyelve ezzel az embrió méhen belüli fejlődésére.

A túlfogyasztás tolerálható legfelső értéke napi 3 mg (10.000 NE). A fellépő túladagolás, más néven hipervitaminózis tünete lehet a a hányinger, homályos látás, fáradtság, súlyvesztés, menstruációs rendellenesség.

Az A-vitamin hiánya farkasvakságot okoz, gyermekeknél növekedési zavart, bőr és nyálkahártya szárazságot, hajszálak törését, kihullását, a hámszövet és mirigyek megbetegedését, gyulladásra, fertőzésre való hajlamot eredményez.

.

Formáld az oldalt saját igényeid szerint és oszd meg másokkal is!
Kategória: Tápanyagok

Hozzászólás


Fényképes receptkereső

  • Kismama receptek
  • Szoptatós receptek
  • Baba receptek
  • Családi receptek

Friss receptek

Puha mézeskalács figura

Bejegyezve: 2012. dec. 22.

0 hozzászólás

Sárgabarackos pite

Bejegyezve: 2012. aug. 8.

0 hozzászólás

Rakott karfiol sonkával

Bejegyezve: 2012. aug. 3.

0 hozzászólás

Legutóbbi cikkek

A-vitamin

Bejegyezve: 2012. Júl. 1.

0 hozzászólás