A várandósság ideje alatt mind az anyára, mind  a magzatra nézve nagyobb az élelmiszer eredetű betegségek kockázata, mivel az anya szervezetében változások zajlanak, az immunrendszere gyengül,  megnehezítve a fertőzések leküzdését és a magzattal együtt sokkal hajlamosabbak a baktériumok, vírusok és paraziták, mint például a Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter jejuni és Toxoplasma gondii okozta fertőzésekre. Bizonyos baktériumok, vírusok vagy paraziták átjutva a méhlepényen növelik a magzat megfertőződésének esélyét és a születendő gyermek immunrendszere nem elég fejlett a káros baktériumok legyőzéséhez.

A Listeria monicytogenes az újszülöttek agyhártyagyulladását (meningitis) gyakran okozó élősködő baktérium. A terhes nőknél méhi vagy méhnyaki fertőzést okozhat, ami spontán vetéléshez, halva születéshez vezethet. A fertőzést túlélő újszülöttek testfelületén gennyes elváltozások fordulhatnak elő és fizikailag visszamaradást is eredményezhet. A baktérium által kiváltott betegséget együttesen liszteriózisnak nevezzük. Lágy sajtok a kórokozóval gyakran szennyezettek és a várandós anyák számára nem javasolt a brie, camamber, feta sajtok fogyasztása.

A Salmonella (szalmonella) baktérium a bélrendszerbe jutva toxint termel, ami a betegséget okozza. A méhlepényen átjutva vetéléshez vezethet. Fő élelmiszer forrása a nem megfelelően hőkezelt tojások, nyers tárolt húsok, fagylalt.

Escherichia coli (kólibaktérium, kólibacilus) agyhártyagyulladást (meningitisz), a tápcsatorna gyulladását (gasztroenteritisz), húgyúti fertőzéseket okozhat. Állatról emberre elsősorban nyershússal, nyers tejjel vihető át.

Campylobacter jejuni a campylobacteriosis megbetegedés kórokozója és gyomor-bélhurutot (gasztroenteritisz) okoz. Állatról emberre terjed, a csirke, a sertés bélrendszerében él és a nem megfelelően hőkezelt húsokkal, de kutya és macska házikedvencekről kontaktus révén is átjut az emberi szervezetbe. A kórokozó széklettel ürül és tovább fertőzhet.

A Toxoplasma gondii a terhesség első harmadában a méhlepényen átjutva a magzatra nézve rendkívül káros lehet, magzati elhalálozást, fejlődési rendellenességeket okozhat. Az is előfordulhat, hogy a fertőzés tünetei csak később már kisgyermekkorban jelentkeznek. A szem gyulladását, vakságot, agyi elmeszesedést, vízfejűséget, idegrendszeri tüneteket okozhat.  A szervezetbe macskákkal, kutyákkal, valamint nyers hússal való érintkezés során juthat be.

Az élelmiszer eredetű betegségek hányingert, hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, lázat, hidegrázást, fejfájást, izomfájdalmak, gyakori vizelési tüneteket okozhatnak.

A várandósság alatt nagyon fontos az élelmiszerbiztonsági tanácsok követése, ezzel csökkentve a terhesség során a fertőző betegségek fellépésének kockázatát.

.

Formáld az oldalt saját igényeid szerint és oszd meg másokkal is!
Kategória: Élelmiszerbiztonság

Hozzászólás


Fényképes receptkereső

  • Kismama receptek
  • Szoptatós receptek
  • Baba receptek
  • Családi receptek

Friss receptek

Puha mézeskalács figura

Bejegyezve: 2012. dec. 22.

0 hozzászólás

Sárgabarackos pite

Bejegyezve: 2012. aug. 8.

0 hozzászólás

Rakott karfiol sonkával

Bejegyezve: 2012. aug. 3.

2 hozzászólás

Legutóbbi cikkek

A-vitamin

Bejegyezve: 2012. Júl. 1.

0 hozzászólás